JEAN SIBENALER


Het oorlogsrelaas van Jean Sibenaler is een unicum. Hij is namelijk een van de weinige, zo niet de enige Mexicaan die in het Belgisch leger heeft gediend tijdens de Groote Oorlog. en hij heeft zowaar Ronsische roots tot in het kwadraat, waarvan het kwadraat enigszins letterlijk mag worden genomen. Van dat laatste volgt meer duidelijkheid in zijn soldatenverhaal.

Jean José Louis François wordt op 18 januari 1896 geboren te Misantha, in de Golf van Mexico, een plaatsje nabij de Mexicaanse havenstad Vera Cruz.

 

Hij ontspruit er uit het huwelijk van vader José en zijn Ronsische moeder Marie Delanghe.

Waarom en hoe Jean er toe komt op 6 mei 1912 dienst te nemen als beroepsvrijwilliger in het Belgisch leger zal waarschijnlijk een raadsel blijven. Wat wel geweten is, is dat hij toen reeds te Berchem bij Antwerpen woonachtig was, en dat hij voordat hij het leger vervoegde student was.

Welke richting of richtingen Jean studeerde is ons jammer genoeg ook niet geweten.

 

Tijdens zijn Groote Oorlog doet Jean Sibenaler dienst als adjudant bij het 3e Linieregiment.

Voor de oorlog was het 3e Linie gekazerneerd in Oostende, in de Hagegraskazerne, gelegen achter het treinstation. Het plein waar de kazerne op uitgeeft draagt tegenwoordig de naam 3e en 23ste Linieregimentplein.

 

HET 3e LINIEREGIMENT TIJDENS DE EERSTE WERLDOORLOG EN HET SNEUVELEN VAN JEAN SIBENALER

 

Bijzonder hard kreeg het 3e linieregiment het te verduren tijdens de gevechten te Grimde nabij Tienen tussen 24 augustus en 27 september 1914. Nog in oktober van het eerste oorlogsjaar wordt het regiment van Jean Sibenaler zwaar beproefd tijdens de mensonterende Slag aan de Ijzer, waar de bocht van Tervaete diende verdedigd te worden, en waar hevige gevechten in Schore en het bruggenhoofd Schoorbakke tussen Belgen en Duitsers in godvergeten bloed worden vergoten.

In Steenstraete, een gehucht bij Ieper, gebruiken de Duitsers op 22 april 1915 voor het  eerst gifgas. Het 3e Linieregiment hoort niet tot de slachtoffers, maar wordt er met spoed heen gestuurd om de getroffen regimenten te hulp te schieten.

Tussen 1915 en 1918 ligt het 3e Linie in de loopgraven van de verschillende Belgische sectoren aan de Ijzer. 

Op 28 september 1918 barst tenslotte het geallieerd bevrijdingsoffensief los. Tijdens de eerste dag wordt het bos van Houthulst op Duitsers schoongeveegd. Iets verder, met name te Klerken, weet het 3e Linieregiment een groot succes op de vijand te boeken.

Het noodlot slaat echter toe in Klerken. Adjudant Jean Sibenaler wordt er getroffen door obusscherven, waarbij een van zijn benen wordt afgerukt. Hij wordt nog naar een verpleegpost afgevoerd, waar alle hulp echter niet meer mag baten. Jean sterft er nog dezelfde dag.

 

EEN MERKWAARDIGE BEGRAFENIS

 

Nadat Jean Sibenaler op 28 augustus bij Houthulst is gevallen wordt hij zowat ter plekke begraven. Na de oorlog worden zijn stoffelijke resten bijgezet op de Belgische militaire begraafplaats van De Panne.

Op 20 september 1921 dient een naast familielid bij de bevoegde instanties volgend verzoek in:

M-C Sibenaler...Avenue de la Gare...Cher et Loire...demande ques le corps de son frère soit transfèré au cim de la Panne p. y reposer à coté de son.beau.frère Delanghe

Vrij vertaald: M-C Sibenaler, Avenue de la gare (...plaats onbekend) Cher et Loire (= een departement in Frankrijk) vraagt om het lichaam van zijn-haar broer te laten herbegraven op begraafplaats van De Panne om er naast zijn schoonbroer (of stiefbroer?) te rusten.

 

De herbegrafenis wordt op 8 augustus 1923 voltrokken. Sindsdien rusten Jean Sibenaler en Julien Delanghe naast elkaar in De Panne, maar er is een merkwaardige insteek aan dit verhaal.

JULIEN DELANGHE WAS EEN NAAST FAMILIELID VAN JEAN SIBENALER.

OOK HIJ WERD NET ALS JEAN GEDOOD DOOR OBUSSCHERVEN.

ZE SNEUVELDEN IN HETZELFDE JAAR EN HADDEN ALLEBEI DE GRAAD VAN ADJUDANT.

ZE WAREN BEIDEN BEROEPSVRIJWILIGER.

JEAN EN JULIEN LIGGEN NAAST ELKAAR BEGRAVEN OP DE BELGISCHE MILITAIRE BEGRAAFPLAATS VAN DE PANNE.

Het is niet geweten wie M-C Sibenaler, de indiener van het verzoek was. Waarschijnlijk betreft het een broer of zus van de betreurde Mexicaanse Ronsenaar. Het is ook mogelijk dat het hier om een stiefbroer of zuster gaat. Het is eveneens niet meteen te achterhalen wat de precieze familiale banden tussen Jean Sibenaler en Julien Delanghe waren.

Het wordt nog verwarrender met de wetenschap dat Julien Delanghe en Jean Sibenalers' moeder Marie ook nog eens dezelfde familienaam dragen. Misschien moet de familiale link wel aan moeders kant gezocht worden, laat de zoveelste vraag zich stellen. Ook in deze richting kunnen we niet zeggen in welke hoedanigheid Jean en Julien familie van elkaar waren.

Jean Sibenaler en zijn naaste verwant rusten naast elkaar op de Belgische militaire begraafplaats van De Panne. Jean is begraven onder de grafsteen C-191, Julien Delanghe rust er onder het nummer C-192.

MEER VERHALEN VAN RONSISCHE SOLDATEN


NOEL PLUME

Een Ronsische klaroener blaast de wapenstilstand op 11 november 1918

JEAN SIBENALER

Een Mexicaans-Belgische beroepsvrijwilliger sneuvelt op de eerste dag van het bevrijdingsoffensief